Vad Vet Du Om Hypnos?

Det finns massor av forskning kring och tillämpningar av hypnos - ett fenomen med tusentals år på nacken. Här är några intressanta länkar för dig som är nyfiken. Tipsa gärna om du har fler. 

VAD ÄR ALTERNATIVEN?
Alternativen många. Du kan tala med kompisar, läsa böcker i självhjälp, besöka en psykolog eller psykiatriker och testa exempelvis kognitiv beteendeterapi. Beroende på vad du vill uppnå kan många av dessa metoder fungera utmärkt. Det jag arbetar med är ett komplement som ibland kan vara tungan på vågen.

Det kan tyckas rimligt att en viktig och värdefull förändring tar tid - men tänk om det i vissa fall kan gå oerhört snabbt?
Jag har varit med om klienter som upplevt livsavgörande förändringar på en session.

Hur Tryggt är Hypnos?

posted Sep 27, 2010, 4:41 AM by Ulf Sandström   [ updated Feb 15, 2011, 4:37 AM ]

Det förekommer många missupfattningar om hypnos. De vanligaste är dessa:

 • Tänk om hypnotisören får en hjärtattack och jag "fastnar" i trans?
  - Detta är lika troligt som att du tror att du kan flyga föra att du har drömt att du kan flyga. Du går ur en trans lika lätt som en dagdröm.

 • Tänk om hypnosen "öppnar en dörr" i mitt medvetande som jag inte visste fanns, och jag blir knäpp?
  - Återigen är detta lika troligt som att det sker i en dröm. I ett fall nyligen i England försökte en besökare till en scenhypnotist hävda att detta hade utlöst schizofreni. Detta bedömdes som fullkomligt osanollikt, snarare att sjukdomen funnits hela tiden och följt ett naturligt förlopp som sammanföll med mannens medverkan - inte orsakades därav. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/150850.stm

 • Tänk om jag inte kan bli hypnotiserad?
  - Alla människor kan bli hypnotiserade som kan somna. Hur fort det går varierar från individ till individ.

 • Kan jag göra saker mot min vilja under hypnos?
  - I hypnos har du alla moraliska värderingar kvar. Du kommer aldrig att göra något du inte skulle göra i andra fall. Om du går med på att tro att du exempelvis kan tala franska så är det för att du tycker sammanhanget är underhållande och kan tänka dig att låtsas detta - och du går in för det med stor inlevelseförmåga.

Stressfri med Hypnos?

posted Sep 23, 2010, 7:12 AM by Ulf Sandström   [ updated Sep 23, 2010, 7:18 AM ]

Hypnos har bevisat sig effektivt för att minska känslor av stress i många olika situationer. Allt från obehag till fobier, svartsjuka med flera. Sådan stress kan bli så regelbunden att den räknas som kronisk. Detta kan vara farligare än vi tidigare trott.

Nu visar en undersökning av mödrar med handikappade barn att kronisk stress ökar åldrandet med 6 gånger. Det är något som kallas Telomerer i hjärnan som tar skada och preliminära data tyder på att sociala sammankomster med humor, skratt, medkänsla och omtanke KAN få dessa Telomerer att läka och därmed förlänga livsprognosen för oss.

Har du någon återkommande stress du skulle må bättre utan?

Hjärntvätt med hypnos?

posted Sep 23, 2010, 1:03 AM by Ulf Sandström   [ updated Sep 23, 2010, 1:24 AM ]

Kan man bli hjärntvättad med hypnos?

Fram till 1968 experimenterade CIA med hypnos för att skapa vad som kallades "The Manchurian Candidate" som via ett ankare/trigger skulle kunna mörda någon och sedan glömma det. Många hypnosexperter och CIA försökte efter spekulationer kring mordet på Kennedy utforska om detta skulle kunna vara sannolikt och övergav alla dessa teorier.

"Att man med en signal kan försättas i hypnos och begå mord tror jag inte på"

Säger Dr Steve Lynn State University of New York in Binghamton.

CIA kom 1968 fram till samma sak efter att ha investerat över 30 miljoner dollar i att producera en programmerad mördare med hypnos.

Anledningen att man övergav hypnos var enligt Dr Steve

"Du blir inte viljelös, godtrogen, en mes eller en robot under hypnos, även om det är en vanlig föreställning hos allmänheten"
.

Se den fantastiska dokumentären CIA:s Hemliga Experiment om detta på http://svtplay.se

Visar ögonen vad du tänker?

posted Sep 12, 2010, 2:40 AM by Ulf Sandström   [ updated Aug 23, 2017, 9:57 AM ]

Inom NLP använder man ofta ögonen för att läsa av vilken del av hjärnan du hämtar en tanke eller föreställning ifrån - det som skiljer sig är om det är upplevt eller påhittat samt om det är ljud, syn, hörsel eller fysiskt. Detta är inte en exakt vetenskap men kan vara användbart för att hjälpa dig lista ut om en känsla beror på något du upplevt eller en fantasi du skapat, kanske utan att tänka på det. 
Hypnosapparat för Smärtlindring...

posted Sep 11, 2010, 8:06 AM by Ulf Sandström   [ updated Sep 11, 2010, 8:07 AM ]

Intressant experiment i smärtlindring med en apparat som i princip simulerar en hypnossession....

http://www.msnbc.msn.com/id/3032619//vp/38981689#38981689

Kan Hypnos Lindra Smärta?

posted Sep 11, 2010, 8:02 AM by Ulf Sandström   [ updated Sep 12, 2010, 2:34 AM ]

Smärtlindring via hypnos är ett vedertaget fenomen. Man har fött barn, genomfört bypassorperatino och dragit ut framtänder med hypnos som enda smärtlindring - under kontrollerade former.

Här är ett klipp om forskning på Stanford University om hur vi kan använda hjärnan för smärtlindring.

Using the brain consciously to control painHär är ett intressant exempel på en tandläkare som använder hypnos som smärtlindring

Hypnosis against pain during operation


1-6 of 6