Länkar - Om Läkarvetenskap

Vetenskap är per definition ett metodiskt sätt att verifiera en teori bortom rimliga tvivel.

Detta funkar utmärkt på exempelvis frågor som "Är jorden rund?" eller "Läker vissa infektioner bättre med antibiotika?".

Detta funkar sämre på frågor som är olika för varje människa, som exempelvis "hur mycket mindre rädd för spindlar blir du efter en fast phobia cure?". Här gäller bara den egna upplevelsen, och att den i princip delas av ett så stort antal människor som möjligt.

Många gånger har vetenskap och läkare varit säkra på vad som är "rätt". Detta har i efterhand inte alltid stämt. Min inställning är därför att vissa saker kan verka utredda fast dom inte är det, och tvärtom.

Här är några praktfulla exempel på hur läkarvetenskap har anammat "sanningar" och "metoder". Låt därigenom ingen skugga fall över denna ädla konst som räddar miljoner och åter miljoner människor varje år. Försök istället se både begränsningar och möjligheter.

Lobotomi i Sverige...

posted Sep 11, 2010, 8:34 AM by Ulf Sandström

Här är till exempel en intressant artikel om vad som ansågs vara vettiga och vetenskapliga metoder att hantera vad som då ansågs som mentala utmaningar in på 60-talet.

Man kan undra vilka liknande saker som pågår just nu som vi kan fundera på om trettio år... Massvaccination av otestade preparat mot påstådda pandemier?

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=897544&printerfriendly=true

1-1 of 1